Kylpytynnyrin käyttöohje

KYLPYTYNNYRI on luonnollisesta puusta valmistettu elävä organismi.

Suhtaudu siihen sen mukaisesti.


1. Asennus

KYLPYTYNNYRI sijoitetaan yleensä ulos tasaiselle maalle kolmen parrun päälle siten, että parrut tukevat tynnyrin pohjaa (ristikkäin tynnyrin pohjalautojen kanssa), eivät reunoja. Maanpinnan ja kylpytynnyrin pohjan väliin tulee jäädä vähintään 4–5 cm:n tuuletusrako. Kylpytynnyrin alla olevan maan tulee olla niin tiivistä, että parrut eivät vajoa maan sisään silloinkaan, kun kylpytynnyri on täynnä vettä. Muutoin kylpytynnyrin kylkilautoihin kohdistuu ylimääräistä painetta ja kylpytynnyri ei pidä vettä. Kylpytynnyrin sijoittaminen edellä kuvatulla tavalla varmistaa sen, että tynnyri hengittää myös pohjasta. VARMISTA, ETTÄ UUNIN SAVUPIIPPU EI OLE VAARAKSI PUUSEINILLE JA ‑KATOILLE. Kylpytynnyrin uunin suhteen on huomioitava samat turvallisuusohjeet, jotka koskevat nuotioita ja ulkogrillejä.


2. Suojaaminen sään vaikutuksilta

Kylpytynnyrin voi käsitellä puunsuoja-aineella (puuöljyillä, lakalla, pinotexilla tms.) ainoastaan ulkopuolelta. Kylpytynnyrin sisäpinnan tulee olla puhdas, jotta puu hengittää. Jos sisäpinta käsitellään vettä hylkivällä aineella, puu ei turpoa vedessä eikä pidä vettä. Lisäksi sisäpuolelta käsitellystä pinnasta alkaisi irrota lämpimään veteen erilaisia kemiallisia aineita. KYLPYTYNNYRIN ULKOPINTA OLISI SUOSITELTAVAA KÄSITELLÄ PUUNSUOJA-AINEELLA JOKA KEVÄT ennen kylpytynnyrin täyttämistä vedellä.


3. Kylpytynnyrin täyttäminen vedellä ensimmäistä kertaa

Koska kylpytynnyri on valmistettu huonekalukuivasta puusta, se turpoaa reilusti joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Ennen täyttämistä tynnyrin sisäseinät tulisi kastella märällä pyyhkeellä tai suihkuttaa vesiletkulla sisaltä ja ulkoa. Kun kylpytynnyri turpoaa, vanteita pitää löysätä, jotta ne eivät hajoa ja jotta kylpytynnyrin laudat eivät kuperru. Jos vanteita löysätään liian paljon, kylpytynnyri ei pidä vettä.Huomaa kuitenkin,ettäylempäävannetta ei tulekiristää liikaa koska silloin saatta käyda niin,että kylpytynnyristä tulee hieman kartiomainen.Tällöin se jää helposti vuotamaan alapäästään koska puut eivät pääse tiivistymään vinon asennon takia.Lämmitus nopeuttaa turpoamista,mutta huomaa,etta tulta ei saa missään nimessä sytyttää ennen kuin vesi on minimikorkeudessaan. Jos kylpytynnyriä on käytetty väärin, korjaus tehdään ostajan kustannuksella! Kysy aina tarvittaessa neuvoa valmistajalta! Koska kylpytynnyrin materiaalina on puu, ei kannata hätääntyä, jos lautojen välistä tihkuu vettä. Ennen pitkää se lakkaa. Kesällä kylpytynnyrissä tulee pitää vettä, jotta se ei kuivu. Laske vesi kuitenkin talveksi pois. Laita keväällä kylpytynnyriin vettä jo ajoissa. Älä ota poiskylpy kylpytynnyrin pohjaa koossa pitäviä lautoja!


4. Uunin lämmittäminen

Kun kylpytynnyristä on täytetty 2/3, voidaan aloittaa lämmitys. Laita uunin pohjalle kolme neljä sopivan pituista, kuivaa halkoa ja sytytä ne paperin, lastujen tai sytytysnesteen avulla. Kun tuli on syttynyt, sulje uunin täyttöaukko kannella siten, että siihen jää 2–3 cm:n rako. Silloin uuni vetää hyvin. Jos savua ja liekkejä tulee kuitenkin kannen aukosta, piipusta voi laittaa sisään palavan paperinkappaleen. Sen jälkeen palamisen voimakkuutta ja vetoa voi säädellä suurentamalla tai pienentämällä kannen aukkoa. Kun lisäät puita uuniin, varmista ennen kuin avaat kannen, että tuli ei pala suurella voimalla. Ei ole suositeltavaa täyttää uunia ääriään myöten täyteen, koska silloin liekit ja kipinät voivat tulla ulos piipusta ja aiheuttaa palovaaran ympäristössä. Jos liekit kuitenkin lyövät savupiipusta, ne voidaan laannuttaa sulkemalla uunin täyttöluukku kannella täysin kiinni. Jotta kylpytynnyrin vesi lämpiäisi nopeammin, veden pinta voidaan peittää solumuovista leikatuilla puoliympyröillä, jotka kelluvat veden pinnalla. OLE VAROVAINEN! Uuni on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, ja sen reunat voivat olla terävät. VARO, ETTET POLTA ITSEÄSI KUUMAN SAVUPIIPUN JA UUNIN LÄHELLÄ!


5. Kylpytynnyriin meneminen

Ole varovainen mennessäsi kylpytynnyriin kylpemään: portaat ja istuimet voivat olla liukkaat!


6. Kylpytynnyriin tyhjentäminen

Tynnyrin pohjassa on tyhjennysaukko, jossa on puinen tulppa. Haluttaessa siihen voidaan liittää myös hana.

MIELLYTTÄVIÄ KYLPYHETKIÄ!